Το χαρούπι


Το χαρούπι είναι ένα σύμβολο για την Κρήτη. Κρατά μέσα του ένα κομμάτι από τη διατροφική συνήθεια του νησιού, μα και ένα μέρος από την ιστορία του.Στήριξε σε δύσκολες εποχές τους ανθρώπους του, όπως την περίοδο της κατοχής. Οι περισσότεροι από τους κρητικούς έχουν την παιδική μνήμη μιας γλύκας από το πιπίλισμά του, τη νοστιμιά του χαρουπόψωμου και τη πλούσια γεύση του κρέατος από τα ζώα που τράφηκαν και τρέφονται ακόμα από αυτό. Το ίδιο το φυσικό τοπίο του νησιού στολίζεται από τις πανέμορφες χαρουπιές, αδιάσπαστο στοιχείο της χλωρίδας του.

Το χαρούπι, ή ξυλοκέρατο ή κεράτιον μέσα στην ταπεινότητά του κρύβει μια ασυνήθιστη σχέση με τον πλούτο: Όλοι οι σπόροι του καρπού της χαρουπιάς, ανεξαρτήτως του σχήματός τους, έχουν ακριβώς το ίδιο βάρος και έτσι χρησιμοποιήθηκαν ως η μονάδα μέτρησης του βάρους του χρυσού! Ένα καράτι είναι το βάρος που έχει ένας σπόρος χαρουπιάς. Έτσι το φτωχικό χαρούπι μέτρησε και μετρά το πολυτιμότερο των μετάλλων, τον βασιλιά Χρυσό!
Το εστιατόριό μας έρχεται να εκπροσωπήσει αυτήν την ιδιόμορφη αντιθετική σχέση: Να δείξει πώς η κρητική κουζίνα, μέσα στην ταπεινότητα και την απλότητά της, αποτελεί χρυσάφι γεύσης και υγείας για τους ανθρώπους που την προτιμούν. Και όπως το χαρούπι τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μια πρωτόγνωρη αναβίωση τόσο στην καλλιέργεια όσο και στη χρήση του, έτσι και η κουζίνα της Κρήτης μέσα από μια δημιουργική νεωτερική ματιά μπορεί να χαράξει ένα μονοπάτι υψηλού γαστρονομικού ενδιαφέροντος.

Στο Χαρούπι μας, λοιπόν, θα δοκιμάσετε τόσο τις παραδοσιακές όσο και τις πιο μοντέρνες και δημιουργικές εκφάνσεις της κρητικής κουζίνας. Το χαρούπι και τα προϊόντα του έχουν την τιμητική τους ως υλικά, ενώ η προμήθεια πρώτων υλών, κρασιών και τσικουδιάς απευθείας από το νησί, εξασφαλίζουν την απαραίτητη εκείνη ποιότητα που χαρακτηρίζει την κρητική κουζίνα και διατροφή.
Καλώς ορίσατε, λοιπόν! Τσουγκρίστε με την πρώτη κερασμένη από εμάς ρακή, όπως το καλεί το έθιμο, και ταξιδέψτε σε αυτήν την γευστική διαδρομή που με τόσο μεράκι και προσπάθεια έχουμε δημιουργήσει.


top